dec 05, 2019

Dohányzóasztal ötletek és tippek a tökéletes darab kiválasztásához

A nappali az a hely, ahol a család összegyűlhet, leülhetünk egy hosszú nap után, elszürcsölhetjük a teánkat, vagy a barátainkkal beszélgethetünk az élet nagy gondjairól. A helyszín adott már csak azt a felület kell kiválasztanunk ahová lepakolhatjuk az elengedhetetlen holmikat. A következő összeállításban olyan nappali asztal ötleteket és tippeket fogsz találni, amelyekből ihletet nyerhetsz, és megismered mik a legfontosabb tényezők a következő dohányzóasztal kiválasztásánál.

Legyen szó fa, üveg vagy fém asztalról, kör- vagy négyzetalakúról, elegáns vagy retro stílusúról a lehetőségek száma végtelen.

A megfelelő darab kiválasztása igazán nagy kihívást jelent. Mégis amikor megpillantjuk, rájövünk, hogy számunkra ez kell. Tehát íme néhány inspiráció és jó tanács, amely segít megtalálni a megfelelő dohányzóasztalt.

A legfontosabb – Találd meg mi illik hozzád és a nappalihoz

Megannyi fajta közül válogathatunk, számtalan lehetőséggel. Lehet stílusos vagy inkább funkcióban gazdag a bútor, azonban a kettő közt is találhatunk tetszetős darabokat. A kiválasztás során törekednünk kell arra, hogy egyensúlyban legyen a nappalival és az otthonunkkal egyaránt. Az egyik legfontosabb kérdés:

Mit szeretnél elérni a dohányzóasztallal? Mi hiányzik még a nappaliból?

Ennek a két kérdésnek a segítségével tovább szűkíthetjük a kört, az eredeti cél mellett. Lehet, hogy azonos színű asztalt szeretnénk, mint a jelenleg meglévő kanapé, de az is meglehet, hogy ennek pont az ellenkezőjét szeretnénk elérni és megtörni a szófa adta egyhangú színvilágot.

Ha a nappalinkat szellősnek és tágnak érezzük akkor azt egyből orvosolhatjuk egy nagyobb darab megvásárlásával. Ha nem szeretnénk túl nagy hangsúlyt fektetni az asztalra és szeretnénk eloszlatni a figyelmet róla, akkor, két kisebb asztal összetolásával megoldhatjuk ezt.

Mi a megfelelő méret?

Az egyik ideális megoldás a méret meghatározása során, ha fele olyan széles az asztal, mint maga a kanapé, lehet még kisebb is.

Mostanában elég divatos minél hosszabb dohányzóasztalt elhelyezni a nappali közepén, de a dívány szélességénél ne legyen hosszabb, így könnyen tudunk leülni, illetve elhaladni mellette.

Előnyössé varázsolhatjuk a kisebb nappalikat, ha egy körasztalra nevezünk be, így könnyebben tudjuk elhelyezni és természetesebb módon tölti ki a teret.

A dohányzóasztal magasságánál ügyeljünk, hogy pár centivel magasabb legyen az ülőfelületnél, azonban arra figyeljünk, hogy túl magas se legyen az asztal. Az emberek természetes módon nem felrakják az italt az asztalra, hanem le.

Lehetőleg a dohányzóasztal teteje legyen egy nagyobb könnyen tisztítható felület, így ha gyermekünk vagy barátaink netalán kiöntenék az italt könnyen letakaríthatjuk azt.

Minden esetben mérjük le kétszer a méreteket, nehogy már akkor derüljön ki, hogy nem illeszkedik a kijelölt helyhez az asztal, amikor már összeszereltük vagy megvásároltuk.

Milyen anyagból legyen az asztal?

Költséghatékony és egyszerű megoldás lehet egy pár ezer forintos fóliázott darab, azonban az erős használat alatt könnyen felfodrozódik a széle, nem beszélve, ha egy véletlen mozdulat során egy kis borral is találkozik.

Ha a család számára vásároljuk a dohányzóasztalt, abban az esetben figyeljünk oda a gyermekekre is. Ezért talán jobb választás lehet egy fából vagy bambuszból készült darab, amelynek a sarkai lekerekítettek. A természetes hatás mellett a tartósságuk is többszöröse a fent említettnél.

Akkor válasszunk szövetből készült darabokat, ha főleg a kényelemre törekszünk, így akár a lábunkat is feltehetjük TV nézése közben.

Az éles sarkok és az üvegből készült lapos asztalok nem jól kooperálnak a gyermekekkel együtt.

Az üvegből készült asztalokat könnyen, azonban gyakran is kell takarítanunk az ujjlenyomatok végett. Kihangsúlyozzák a szőnyeg adta hangulatot az áttetszőségük miatt, azonban törékenységük végett ügyelnünk kell az elhelyezkedésükre.

A fából készült dohányzóasztalok természetes és meleg hatást kölcsönöznek a nappalinak. A nagyobb nehezebb darabok könnyen betölthetik a nagy teret, míg a hosszabb és keskenyebb darabok megállják a helyüket a kisebb szobákban is.

A dohányzóasztal színe

A szín minden árnyalatában pompázhat az asztalunk, de ne vigyük túlzásba. Az erősebb színekkel könnyen kompenzálhatják a természetesebb hatású ülőgarnitúrát. Míg a halványabb színekkel kihangsúlyozhatjuk a nappali többi bútorát.

A kanapé adta kiegészítő színeket is számításba vehetjük, azonban egy sötétebb fa asztal nem okozhat meglepetést. Mielőtt megvásároljuk a kiszemelt darabot képzeljük bele a nappalinkba, hogy milyen hatást is keltene.

Mire fogod használni a mindennapokban a dohányzóasztalt?

Ezen fogod tartani a poharakat netalán egy kis rágcsálni való is helyet kap az asztalon? Ebben fogod tárolni az éppen olvasandó magazinokat és könyveket?

Fontos átgondolnunk a nappali asztal funkcionalitását, mielőtt meghozzuk a nagy döntést. Nap mint nap erős használatnak lesz kitéve az asztal, így az egyes rekeszek és fiókok segíthetnek minket.

Elgondolkodhatunk olyan megoldáson is, amelyben az asztalban elrejtett ülőszékek találhatóak, így egy-egy összejövetel során könnyen plusz ülőhelyekhez is juthatunk.

Hol néz ki a legjobban?

A dohányzóasztalt rakjuk megfelelő távolságra a kanapétól, hogy kinyújthassuk a lábunkat, de még elérjük a rágcsát és az italunkat. Ez kb. fél métert jelent.

A TV-től és a szekrénytől is hagyjunk kellő távolságot az elhelyezés során, hogy könnyen hozzáférjünk a rekeszekhez.

A Feng shui alapvető gondolata az egyensúlyra törekedik. Mi is vegyük ezt figyelembe, miközben elhelyezzük a nappali többi bútorához képest a kiválasztott asztalt.

Mennyibe fog kerülni?

Indulhatunk a pár ezer forintos asztaloktól a több tízezer forintosig, azonban a határ, mint általában, a csillagos ég.

Legfőképpen az árat maga az asztal anyaga, nagysága és funkcionalitása határozza meg. Az egyedi design dohányzóasztalok természetesen a boltban megtalálható darabok többszörösei is lehetnek.

Próbáljuk a felújítás során ezt a költséget együtt számolni a bútorokkal együtt és ragaszkodjunk ehhez a kiválasztás során.

Összegzés

Hagyjunk időt magunknak kiválasztani a megfelelő asztalt. Megannyi lehetőség közül válogathatunk, számtalan webáruház és bolt kínálatából.

Gondolj elsősorban a kinézetre és a meghatározott költségre. Ne hagyd magad becsapni az első lehetőség alkalmával.

A nappali általában az, ahol a család összegyűl, az asztalon pedig minden tárgy ilyenkor helyet kaphat. Ebben az esetben a rekeszek és tároló részek könnyen a segítségünkre lehetnek.

Továbbá figyeljünk a méretre és az elhelyezkedésre. Ne legyen túl távol a kanapétól, de könnyen lehessen felállni és akár megfordulni is az asztal mellett. Ha úgy adódik, hogy egy gyors email váltásra is sor kerül akkor, válasszunk úgy, hogy akár egy laptop is könnyedén elférjen rajta.

You Might Also Like

Írj kommentet

Az email címed nem lesz megosztva! A szükséges mezők * jelölve