Kanapé vásárlási tippek az ideális kiválasztásához
jún 29, 2020

Kanapé vásárlási tippek, az ideális kiválasztásához

A kanapé az egyik legfontosabb bútor a nappaliban és ez az egyik legmeghatározóbb befektetésünk az otthonukban. Itt fogunk nap mint nap kikapcsolodni, olvasni, enni és a családdal barátokkal beszélgetni, játszani és közösen nézni a tévét. Nem utolsó sorban a délutáni szunyókát is ezen fogjuk végezni. Tehát megéri az időt rá szánnunk a kiválasztására, mivel évekig használni fogjuk.

Ha csak egy gondolatot el ebből a cikkből az legyen ez: Próbáld ki mielőtt megvásárolod és mérd le centiméter pontosan a méreteket.

Öt tippet fogsz találni ebben a cikkben, amik alapján ki tudod választani a tökéletes kanapét a nappaliba. Mielőtt belevágnál a kiválasztásába, azelőtt érdemes megtervezdned az egész nappali hangulatát

Nappali kanapé design

1. Mérj le mindent

Egyből kezdjük is a legfontosabb ponttal, ami nem más, hogy mérjük le a kanapénak szánt helyet. Vegyük elő a mérőszalagot és centiméter pontosan jegyezzük fel a távolságokat. 

Ha lehetőségünk van rá, akkor mérjünk több helyet is a kanapénak. Nézzük meg, hogy a kanapé útjában áll-e valami. Ha netalán egy feljáró mellett helyezkedik el vagy közel egy ajtóhoz, radiátorhoz vagy egy polchoz, akkor ezeket is vegyük figyelembe.  

Ezek alapján lehet hogy számunkra nem lesz alkalmas egy L alakú kanapé, hanem egy moduláris vagy egy kisebb kartámasz nélküli szófa lesz a jó választás. Gondolkodhatunk akár több ülőfelület vagy többrészes ülőgarnitúra vásárlásán is.

A kanapé elhelyezése és méretét határozzuk meg előre

Ha már elkezdtünk nézelődni az interneten vagy már jártunk egy-két boltban is, és feljegyeztük a kanapék méreteit, akkor nézzük meg hogyan mutatna a nappaliban. Ezt könnyen megtehetjük néhány doboz vagy újságpapír segítségével, amit a földre helyezünk. 

Gondoskodjunk a kanapé elhelyezéséről

2. Elhelyezés

A nappali útmutató alapján már kiderült, hogy a kanapénnak, illetve a bútoroknak nem szabad a fény útjában állniuk. Tehát ez azt jelenti, hogy helyezzük a heverőt merőlegesen az ablakokra, a fény forrására.

Hagyjunk elég helyet a kiválasztott dohányzóasztal és egy olvasólámpa számára is.

3. Próbáld ki, mielőtt megvásárolod

Mindegy, hogy színes, mintás, L alakú vagy nyitott díványról beszélünk, a mérvadó, hogy mi hogyan érezzük magunkat benne. Egyes kanapék mélyebb ülőfelülettel rendelkeznek, magasabb háttámlával, de a gyártó és az adott design határozza meg végső soron. Mivel valószínűleg több évig ezt fogjuk használni, ezért fontos, hogy jó tartást nyújtson a hátunknak, illetve ha úgy adódik kényelmesen feküdni is tudjunk rajta. Nincs jó vagy rossz ebben az esetben, a család minden tagja érezze jól magát rajta.

Ha rendszeresen szeretnénk fekvésre is használni, akkor válasszunk olyan kihúzhatós kanapét, amelynek rugói az évek múltával sem öregednek, gyengülnek el.

A kanapé párnák tisztítása és minősége is fontos

Azok a kanapék, amelyeknek háttámlája egyben egy párna is, feltétlenül ellenőrizzük le azokat. Milyen anyagból készülnek? Milyen körülmények mellett tisztíthatóak? Ugyanis az egyes darabok könnyen veszíthetnek a színükből és formájukból az idők során. A későbbiekben rendszeresen a párnákat felverve és takarítva megőrizhetjük az eredeti formájukat és színüket. 

4. A keret

A rugókhoz hasonlóan a kanapénk vázát, tehát az alapját se hanyagoljuk el a kiválasztás során. Ebben az esetben meg kell fizetnönk a minőséget. Válasszunk erős fémből vagy tömör fából készült darabot. Ezzel több évre be biztosítjuk magunkat, sőt egyes gyártók akár 10 év garanciát is adhatnak a kanapéhoz. 

5. Az anyag

Mindegy, hogy erős színeket, különböző mintákat vagy csak egy általános megjelenésű díványt választunk, nap mint nap azt a célt fogja szolgálni, hogy a hosszú nap után itt megpihenjünk. Ezért nem csak olyan anyagot kell választanunk, amelyben kényelmesen érezzük magunkat, hanem olyat amely az évek múltán sem kopik el.

Fontos a kényelem a kanapé kiválasztása során

A természetes anyagok az erős napfénytől kifakulhatnak, ezért válasszunk egy szintetikus anyagból készült darabot, hogyha az ablak mellé helyezzük a kanapét. 

Ha a macskánk vagy a kutyánk is bent szokott tartózkodni, akkor pedig válasszunk olyan anyagot ami könnyen tisztítható.

Korall ülőgarnitúra

+1 szín

Ha felsoroltakon megvagyunk és még maradt lehetőségünk több szín közül választanunk, akkor kövessük a nappalink színét, hangulatát és vonalait, de akár kipróbálhatunk egy teljesen új színt is. Gyűjts ötletet a nappali ötletek és dekorációk cikkünkből.

You Might Also Like

Írj kommentet

Az email címed nem lesz megosztva! A szükséges mezők * jelölve