Nappali színek, minden stílushoz
jún 28, 2020

Nappali színek, minden stílushoz

A nappalink megtervezésekor és berendezésekor fontos hangsúlyt kell fektetni a fal színének kiválasztásra. Ugyanis valószínűleg jó pár évig ez a szín fogja meghatározni a nappalink hangulatát, legyen szó egy erős és világos, vagy halvány és általános színről.

A nappalinkban összhangban kell lennie bútorzatnak, a nappali szőnyegnek és a színeknek, nem mellékesen ez alapján kell a fényeket is meghatározzuk.

Érdemes beszereznünk egy színpalettát, amelyet a falhoz illesztve elképzelhetjük hogy milyen színben fog tükrözni a nappalink.

Menta zöld

Ez az élénk szín egy könnyű benyomást kelt és tökéletesen illeszkednek hozzá a fából készült bútorok. A szín tropikus hangulatot tükröz, mintha egy oázisban lennénk. Ügyeljünk a világításra, mivel az egyes irányból érkező erős fények megváltoztatják a színhőmérsékletét.

Világoskék és a monokróm színvilág

A fent látható képen tökéletesen láthatjuk, amikor a monokróm színvilág teret nyer magának. Egy világoskék falszín és egy fehérre festett plafon tökéletes alapot nyújt a nappali stílusának meghatározása során. Ebben a nappaliban a kék, mint meghatározó szín, árnyalatait használták, így egy egységes szobát megalkotva. ( Nem mellesleg még jobban növeli az élményt a háttérben látható tenger.)

Fehér és krém színek

A fehér és krém színek időtállóak, az évek múltával sem vesztenek az erejükből. Nem beszélve arról, hogy mindenfajta bútor és kiegészítő tökéletesen illeszkedik hozzá.

Tengerkék – Pantone 2020

Ha valami erős és meghatározó színre vágyunk, akkor egy tengerkék falszín, néhány citromsárga vagy narancsos kiegészítővel olyan élményt nyújt, mintha éppen nyaralnánk. A plafon fehér színe pedig feloldja ezt a teljes mély hatást. 2020-ban, a Pantone alapján, ez lett az év színe is.

Sötétszürke

A sötétszürke szín segítségével két irányt üthetünk meg. Maradhatunk az elegáns oldalon, ahogy az a fenti képen is látszik, néhány arany színű párnával. Viszont ne ijedjünk meg a színesebb, világosabb és erősebb színek használatától sem. Egy rózsaszín vagy egy tengerkék bútorzat, néhány fémes kiegészítővel tökéletes összhangot teremt.

Halványzöld-Pisztácia

Ennek a színnek a segítségével legfőképpen a minimalista stílust tudjuk erősíteni. A kandalló és egy megfelelő olvasó vagy állólámpa segítségével elég fényt tudunk biztosítani, hogy a szoba életre keljen mégis megtartva a stílust.

Halvány narancs – Mandarin 

A narancs színek egy fajta dinamikusságot adnak a szobának. A természetes színek, mint a zöld és kék, felhasználása mellett, ne féljünk használni a szín erősebb árnyalatait sem.

Sötétzöld

A sötétzöld szín egy elegáns megjelenést biztosít a nappalink számára, viszont ügyeljünk a megfelelő világításra, mivel ha túlságosan sok elemet használunk fel ebben az árnyalatban, akkor akár áteshetünk a ló túloldalára és az ellenkezőjét érjük el. Bátran használjunk mahagóni és egyéb fa bútorokat, kiegészítőket.

Korall – Pantone 2019

Ez a szín egy romantikus hatást tud kelteni, egy megfelelő kompozíció segítségével.  Próbáljuk a színt vegyíteni fehér és piros színekkel, amely egyben mélyíti is a hatást, mégis könnyebben fogjuk venni a szín által adta érzetet. Ha úgy érezzük, hogy túlságosan sok lenne számunkra egy egész nappali ebben a színben, akkor használjuk csak az ablakok környékén, egy-egy csíkban. 2019-ben, pedig ez a szín volt a kiválasztott, a Pantone intézet alapján, de ez ne tántorítson el minket a használatától.

Fekete

Valószínűleg a legtöbben menekülnének ettől a szinttől, viszont segít a szobát egységessé tenni és egy fehérre festett plafon mellett, oldani tudjuk a fekete szín által adott határozottságot. Egy jól elhelyezett virág és a megfelelő meleg világítás segítségével tovább fokozhatjuk a hangulatot.

Neked melyik szín tetszett a legjobban? Melyikre tervezed lefesteni a nappalit? 

You Might Also Like

Írj kommentet

Az email címed nem lesz megosztva! A szükséges mezők * jelölve