Nappali világítás ötletek, amelyek segítenek dönteni
jún 26, 2020

Nappali világítás ötletek

A világítás kiválasztása az egyik legfontosabb döntés ami meghatározza az egész nappali hangulatát. Megfelelően kiválaszthatjuk a bútorokat, a nappali színét és szépen kidekorálhatjuk viszont a nem megfelelő fényviszonyok mellett nem fogja elnyerni a benne rejlő lehetőségeket.

Színhőmérséklet táblázat. Milyen szinten befolyásolja a világítás a nappaliban található színeket.

A felül látható táblázatban megtalálhatod, hogy melyik színhőmérséklettel, milyen szinten befolyásolja a kiválasztott színt. Láthatjuk, hogy a kisebb színhőmérséklet, melegséget ad a színnek, míg a fehér világítás fakóbbá, hidegebbé teszi a színt.

A következő képek segítségével Te is ihletet meríthetsz hogy az egyes elrendezések és kialakításokhoz melyek a megfelelő mennyezeti lámpák és LEDes világítások.

Nappali világítás spot lámpa segítségével

Spotlámpa, a teljes irányításért

A spotlámpák segítségével a teljes nappalit bevilágíthatjuk és könnyedén el rendezhetjük úgy hogy a szoba egyenletesen legyen megvilágítva. Az elrendezéssel játszva kijelölhetjük a szobában egy-egy központi pontot, amelyek még nagyobb hangsúlyt kaphatnak a megvilágítás által.

Nappali világítás vintage stílusban, de az új és a régi ötvözésével

Vintage, a régi és az új ötvözése

Egy régi antik csillár vagy egy vintage lógó lámpa a régi történelmi hangulatot tudja tükrözni a nappaliban. Egyúttal egy meleg érzést is áraszt a szobában. A vintage a mai napig nagy keresletnek örvend, nem hiába a stílusossága miatt. Egy-két modern bútorral ötvözve egy igényes új hatású, de mégis elegáns hatást tudunk kelteni. 

Nappali világítás minimal design segítéségével, az egyszínűség és az érdekes formavilág ötvözésével

Minimalista és az absztrakt megoldások

Ha az egyszerűségre és az átláthatóságra törekszünk a nappali kialakítása során akkora a minimalista, könnyű színek mellé, egy egyszerű lógó csillár a megfelelő választás. Ennek a világításnak a kiválasztása során leginkább  törekedjünk a szokatlan mégis egyöntetű formaiságra és egyetlen színre, amely felveszi a nappali színét vagy egy erősebb árnyalatát mutatja. Ilyen lehet például egy kovácsoltvasból készült mennyezeti lámpa.

Nappaliban lévő olvasó lámpa plusz fény forrást nyújt, ami hozzátesz az összhanghoz

Olvasólámpa, a fényviszonyok megbontására

Hogy ne csak egyhangú világítással rendelkezzünk, egy olvasólámpa segítségével megbonthatjuk a fényeket. Válogathatunk a különböző típusok közül lehet vintage, modern vagy egy egyszerűbb minimál design kialakítás. Összhangban lehet a már meglévő mennyezeti világítással, de ettől teljesen eltérhetünk a nappali vagy a bútor színeinek irányába.

Nappaliban elhelyezett led csíkok segítségével könnyen adhatunk stílusos hangulatot a szobának

Led szalagok, az egyszerű design

Manapság már pár ezer forintért hozzá juthatunk a LED szalagokhoz amelyet bárki, azonnal, pár perc alatt felhelyezhet műszaki tudás nélkül.  Természetesen itt is számít az ár, mivel az olcsóbb darabokat valószínűleg évente kell majd cserélünk. A szalagokat könnyen felragaszthatjuk a polcok, asztalok vagy oszlopok réseibe és pár gombnyomás segítségével változtathatjuk meg a nappalink hangulatát.

Álmennyezeti világítás lila színben
Álmennyezeti elegáns fényforrás

Álmennyezeti hangulatvilágítás

Két fő stílus közül választhatunk amikor álmennyezetről beszélünk, lehet a plafon széleiből benyúló illetve középről kinyúló álmennyezet. Itt is LED szalagok elhelyezésével tudjuk bevilágítani a nappali plafonját ezzel egy eleganciát, stílusosságot tükrözhetünk nappalink számára. Ha pedig azt szeretnénk hogy egy egy házibuli alkalmával megadja a parti hangulatot, akkor válasszuk a többszínű szalagokat.

A fent felsorolt vintage, álmennyezeti led, és spot lámpa világítás ötvözése

Vegyítsük a világításokat

Egyszerre alkalmazhatjuk a minimál design, a vintage, a spotlámpa és az álmennyezet adta előnyöket. Természetesen figyeljünk arra hogy a nappali egésze egy színvonalat, egy egységet mutasson. Ezt példáként a fent látható kép ábrázolja a legjobban, amelyen a barna természetes színt és a minimál designt erősíti a világítás, ezáltal egy előkelő hangulatot nyújtva. 

A nappaliban a természetes világítás tudja a meleg hangulatot legjobban tükrözni

A természetes világítás a legfontosabb

Természetesen egyetlen világítás sem képes visszaadni a természetes fények által adta melegséget. Ezért ha lehetőségünk adódik egy kandalló beépítésével, olyan hangulatot tudunk egy új beépített világítás vagy egy  lámpa kompozíció segítségével elérni, amelyet önmagában egy LED szalag vagy egy csillár segítségével nem tudnánk elérni.

You Might Also Like

Írj kommentet

Az email címed nem lesz megosztva! A szükséges mezők * jelölve