dec 11, 2019

Útmutató a tökéletes nappali berendezéséhez

Ha most tervezed felújítani vagy átalakítani az otthonodat, általában a nappalival kezdünk. A legtöbb esetben nem tudjuk hogyan is kezdjünk neki. Megterhelő a gondolat, hogy egy ekkora szobát teljesen átrendezzünk. Újrafessünk a szobát? Legyen egy új kanapé? Hogyan helyezzük el a bútorokat, hogy ne legyel túl zsúfolt, de mégis otthonosnak és élettel telinek érezzük, mikor belépünk a szobába?

Kezdetként gondolkozzunk el azon, hogy milyen a stílusunk, milyen a természetünk. Milyen környezetben érezzük magunkat kiteljesedve és nyugodtnak?

Könnyen gyűjthetünk inspirációkat kész, berendezett nappalikból. A képek mellett mégis könnyebben indulunk útnak, ha ismerjük azokat a fontos pontokat és szabályokat, amelyek segítenek minket az elhelyezés és a kiválasztás során.

Bútorok – Amelyek megadják az alap hangulatot

Általános probléma, amikor a bútorok elhelyezése következik a nappaliban. A kanapét szimplán nekitoljuk a falnak, a hozzá illeszkedő két széket pedig vele szembe és készen is vagyunk. Ez egy egyszerű és logikus döntés lehet, azonban ezzel számos lehetőségtől fosztjuk meg magunkat, főleg, hogy ha egy panellakásról van szó.

Ha a kanapét előrébb húzzuk a faltól, így meghagyva mögötte kb. 30-50cm távolságot, egyből nagyobb térnek érezzük még a kis nappalit is. Vegyük figyelembe azt is, hogy a szobában merre közlekedünk, és ne helyezzük az ablakon keresztül beérkező fény útjába a kanapét.

A dohányzóasztal kiválasztása is egy fontos lépés, amelyet érdemes együtt kezelnünk a kanapé és a székek kiválasztásával.

A bútorok elhelyezése során, törekedjünk arra, hogy hozzunk létre egy fókusz pontot, ahova automatikusan terelődik a figyelmünk. A kandalló egy eredendően természetes fókusz pont, amely a kertes ház szívét szimbolizálja. Legtöbben a TV-t helyezik a figyelem középpontjában, de a kisebb nappalikban ugyanezt a szerepet betöltheti akár egy gyönyőrű festmény is.

Szőnyegek – Az otthonos érzetért

Sokkal kényelmesebnek érezzük a fárasztó nap után nem belépni a hideg kőpadlóra, hanem a puha, meleg érzetet keltő szőnyegre. Mégis az esetek nagyobb százalékában a kiválasztásuk nehéz feladat.

Sose azért vásároljunk meg egy szőnyeget, mert éppen akkor, abban a boltban az tetszik számunkra.

A szőnyeg mérete az egyik legfontosabb tényező, amellyel igen gyorsan megbonthatjuk a nappalink összhangját. Törekedjünk arra, hogy az összes bútor a szőnyegen helyezkedjen el, a szoba széleitől pedig, minimum 30-50 cm távolságra legyen. Ha amerikai konyhás nappalink van abban az esetben vegyük a konyha kezdetét egy szimbolikus falnak.

Dekorációk – Amelyek megtöltik a teret

Az üres falak és polcok egyet jelentenek a hiányos szobával. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy azonnal szaladjunk a legközelebbi antikváriumban vagy képkereskedőhöz és vásároljuk meg ami egyből a szemünk elé kerül.

A fontosság nem a pénzbeli értéken van, hanem az eszmei értéken. A legfontosabb, hogy az érzéseinket vezéreljenek minket, mint a kiválasztás és az elhelyezés során. Amikor az adott tárgy megtalálja a megfelelő helyét egyből látni és érezni fogjuk, hogy na most megvan.

Ez az a helység, ahol fogadjuk is a vendégeket, így bátran használjuk a kedvünkre tetsző akár tapétát és képet.

Ugyanilyen módon dekoráljuk a dohányzóasztalt és a bútorok polcait is.

Világítás – Hogy bearanyozzuk a nappalit

A világítás kiválasztása komplex feladat, ha minimalista vagy ha modern nappaliról van szó. Ebben a szobában nincsen úgy szükségünk a lámpákra, mint a konyhában, de törekedjünk a változatosságra és a lehetőségek kiaknázására.

A fő világításhoz használjunk mennyezeti vagy csillár lámpát, amely megadja a tér hangulatát. Olvasáshoz elhelyezhetünk a kanapé mellett egy erőteljesebb fényű lámpát. Végezetül ha szeretnénk a szoba egy részét hangsúlyosabbá tenni, az állólámpa vagy egy retro stúdió lámpa egy megfelelő választás.

ideas4 lighting

Mostanában elég nagy figyelmet kapott a mennyezeti rejtett led-es dizájn világítás is, amely a szivárvány minden színében pompázhat. Ezt főleg akkor válasszuk, ha a szoba megengedi azt a 15-20 cm a mennyezetből, illetve a falszín elég világos ehhez.

Mindezek ellenére, elsősorban használjuk az ablakon beérkező természetes fényt.

Színek – A kiegészítők

Sokat vesződhetünk azon, hogy mi is lesz a megfelelő szín a nappaliba. Ott rontják el a legtöbben, hogy ezzel kezdik az átalakítást, miközben ezt manapság már akár magunk is megtehetjük a festékek fejlődésével.

Egyszerre tehetjük energikussá és pihentetővé a szobát, attól függően, hogy mennyire intezívek a színek, melegek vagy hidegek.

Válasszuk ki a bútorokat, amelyek valószínűleg a legdrágábbak lesznek a nappaliban és igazodjon hozzá a falszín. Nem mellesleg könnyebb a bútor kiválasztása során elképzelni hozzá a megfelelő falszínt, mint fordítva.

Mérjünk le mindent kétszer és higgyünk a szemünknek.

Végső soron lehet szó bútorokról, színekről, szőnyegekről és dekorációról, ha a szoba méreteiből és természetéből adódóan nem engedi meg az elképzelt nappalit. A szabályok és tippek nagyszerű segítséget nyújtanak, mégis a legvégső döntésnél hagyatkozzunk a szemünkre és a szívünkre.

You Might Also Like

Írj kommentet

Az email címed nem lesz megosztva! A szükséges mezők * jelölve