vintage nappali ötletek és trükkök
jún 30, 2020

Vintage nappali ötletek és trükkök

A mai felgyorsult világban egyre többen vissza-vissza néznek a régi, vintage stílushoz és ez alapján díszítik fel a nappalit. Természetesen nem egyből az elavult dolgokra kell gondolnunk, hanem inkább az újragondolt és felújított bútorokra és kiegészítőkre. A következő ötletek és trükkök segítségével Te is berendezheted a nappalit, hogyne azt a benyomást keltse mintha egy ósdi, ősrégi cuccokkal teli dobált szoba lenne. Viszont először tisztázzuk, hogy mi is számít vintázsnak.

Az igazi vintage stílus minimum 50 évesnek tekintjük. Sokak egy lapon tekinthetik a retró stílussal, viszont az 1980-as és 90-es évekre mondhatjuk.  Ha pedig az igazi antik darabokról beszélünk, akkor azok minimum 100 évesnek kell lenniük. Tehát most már tudjuk hogy melyik stílust szeretnénk megcélozni és melyik darabokat akarjuk választani következzenek a vintage ötletek és trükkök, ami alapján átalakíthatod a nappali stílusát.

Vintage mintázat, színek és stílus 

Korall, rózsaszín színek egyedi mintákkal a nappaliban

A meghatározó színek és az egyedi mintázat segítségével nem lőhetünk félre. Korall és rózsaszín színeket kompenzálhatjuk, a nappali színével és további fából készült kiegészítővel. Ugyanilyen módon használjuk a szélsőséges színeket és virág, pöttyözött, kockás vagy egyéb jellegzetes mintákat.

sötét tengerészkék falszín a nappaliban

Ezeket a jellemzőket használhatjuk a bútorokon, de ne féljünk a nappali fal színét is ezek alapján megálmodni.

vintage bútorok és kiegészítők a nappaliban

Bútorok renoválása 

Ha nem szeretnénk a régi bútorokkal foglalkozni akkor számtalan új, de klasszikus kanapét közül válogathatunk és sok vintázs berendezést is találhatunk a webshopokban. Ne ijedjünk meg a régi bútoroktól sem, hogyha egy kicsit ütött kopott.

Egy kis csiszolás és helyreállítás után az eredeti formáját és színét hozhatjuk vissza. Akár a bútorokat újra húzhatjuk újszerű, de mégis vintázs hatású  szövetekkel. A fa bútorokat, pedig lefesthetjük, illetve különböző technikák segítségével régies hatást érhetünk el.

Újra gondolhatjuk az egyes kiegészítők felhasználását is, például egy klasszikus létrából készíthetünk virág állványt és akár egy bőröndből is készíthetünk polcokat.

klasszikus nappali régies szőnyeggel és stílussal

Vintage szőnyeg

A nappali szőnyeg ötletek és trükkök cikkben, már olvashattad, hogy akár teljesen megváltoztathatja az egész szoba stílusát. Számtalan új, színes, a vintage stílust követő szőnyeget találhatunk a neten keresztül, de akár  felhasználhatjuk az otthon, illetve nagyszüleinknél rejtőző darabokat is. Ha az utóbbit választjuk ne felejtsük el alaposan kitakarítani a kárpitot ezzel visszanyerve eredeti mivoltát.

vintage világítás egy csillár segítségével a nappaliban

Fények és a világítás

Egy régi vintage csillár megalapozza és tovább növeli a szoba hangulatát. Gondoskodjunk a megfelelő világításról, illetve meleg fehér színeket használjunk. Ha a szobában szeretnénk több fókuszpontot elhelyezni, abban az esetben oda is helyezhetünk egy két klasszikus olvasólámpát vagy akár egy falilámpát.

sötét vintage nappali a kevés fény miatt

Akkor érdemes sötét falszínt választanunk, ha elég nagy ablakokkal rendelkezünk és több lámpát is elhelyeztünk a szobában.

vintage kiegészítők és bútorok

Vintage elemek és kiegészítők

Az egyes darabok és kiegészítők teszik fel az i-re a pontot. Számos darabot vásárolhatunk újonnan online, amelyek azonnal nosztalgikus hatást keltenek és már foglalkoznunk se kell a felújítással és az átdolgozással. Akár betérhetünk egy antikváriumba is, ahol számos érdekes és különleges tárgyat találhatunk.

Fontos azonban, hogy kövessük a nappali színének és bútorzatának stílusát, de a nappali szőnyegét se hagyjuk figyelmen kívül, ugyanis az egyes darabok akár az elvárt stílust tönkre is tehetik.

Tölcséres hangszóróval szerelt vintage lemezlejátszó a nappaliban

Vintage tölcséres hangszóró és magnó

Egy vintázs tölcséres hangszóró vagy egy régies magnó, egy tökéletes választás lehet kiegészítőként, természetesen abban az esetben, hogyha hasznát is tudjuk venni. Valószínűleg az utóbbit is megtaláljuk otthon a klasszikus szőnyeg mellett. Egy paraván segítségével pedig elkülöníthetjük a dolgozó sarkot vagy az egyéb dolgokat, amelyek nem illeszkednek teljesen a képbe.

Porcelánok

A Herendi és Hollóházi porcelánok egyes darabjai is már vintázsnak számítanak (sőt antiknak is), így azokat is bátran használjuk. Új darabokhoz is hozzájuthatunk online vagy az egyes boltokban, de a régieket is vásárolhatunk a piacokon és az apróhirdetési portálokon keresztül. Nem mellékesen néhány ritka magyar történelmi darabot is találhatunk. Ezek egy álló tárolón vagy csak a polcra felhelyezve díszíthetik otthonunkat.

Hollóházi vintage porcelán, magyar ereklye a nappaliban.
Törley Pezsgő vintage plakát a nappaliban
kép: antikregiseg.hu

Vintage plakátok

Egy eredeti vintage poszterrel teljesen új színt vihetünk a vintage nappalinkban. Lehet manapság néhányuk számára viccesnek tűnhetnek az egyes plakátok, azonban akkoriban ezek voltak az igazi hirdetések. Több magyar plakát közül válogathatunk, de akár a külföldi és a már ikonikussá vált “we need you” posztert is használhatjuk a nappaliban.

Vintage táblák és feliratok a nappaliban

Táblák és feliratok

Ha inkább egy kis tengerparti hatást szeretnénk elérni, akkor egy fa darabon található idézet vagy felirat tökéletes választás lesz számunkra. Ezeket akár mi is elkészíthetjük egy páka vagy egy kézi gravírozó segítségével.

Neked melyik megoldás tetszik a legjobban? Mi volt az a tárgy, ami igazán vintázs stílusúvá tette a nappalidat?

You Might Also Like

Írj kommentet

Az email címed nem lesz megosztva! A szükséges mezők * jelölve