jún 29, 2022

8 környezettudatos felújítási megoldás

A házunkat, lakásunkat időnként fel kell újítani. De milyen praktikus, környezettudatos megoldásokat ismerünk, amelyekkel hosszú távon egy komfortos, környezetkímélő otthont alakíthatunk ki? Amikor a környezettudatosságról beszélünk, ne csak az erdők állat- és növényvilágára gondoljunk, hanem a szűkebb értelemben vett környezetre, vagyis az épületben lakó emberekre, családtagokra is.

Kép forrása: https://unsplash.com/@darya_jumelya

  1. Szigeteljük megfelelően az épületet!

Az egyik legcélszerűbb és környezettudatosabb megközelítés, ha szigeteljük az épületünket. A jól kialakított födém- és homlokzati szigeteléssel jelentősen csökkentjük az épület fűtéséhez, hűtéséhez szükséges energiahasználatot. Ezzel pedig jóval kevesebb károsanyagot juttatunk a levegőbe. Vagyis a szigeteléssel komoly lépést teszünk abba az irányba, hogy tisztább levegőben éljünk.

  1. Használjunk környezetbarát szigetelőanyagot!

A padlás és födémszigeteléshez a legjobb, ha környezetbarát ásványi gyapotot használunk. Ezt fújható és hagyományos táblás formátumban is meg tudjuk szerezni. Ezek az anyagok (például az üveggyapot vagy a kőzetgyapot) mind környezetbarát termékek. A kőzetgyapot szigetelés alapanyaga a természetben bőségesen megtalálható bazaltkőből, mészkőből, és dolomitból származik. Jól újrahasznosítható, nem minősül veszélyes hulladéknak, valamint élettartama megegyezik az épület élettartamával. A kőzetgyapot nem káros az egészségre, nem minősül veszélyes hulladéknak. Azt is hozzá kell tennünk, hogy bár természetes alapanyag, az előállításához magas energiafogyasztás szükséges. Az üveggyapotok közel 60%-a újrahasznosított üvegből készül. Az újabb típusú üveggyapotok is megjelentek a piacon mint pl az Ecose technológiával készült barna üveggyapotok, amelyek formaldehidmentesek, puhábbak és szagtalanok mint a hagyományos, sárga elődeik. A fehér fújható üveggyapot kötőanyag nélkül készül, színtiszta ásványgyapot, nem tartalmaz kötőanyagot.

  1. Korszerűsítsük a fűtéstechnikát!

A szigetelés mellett nagyon fontos, hogy korszerű legyen a fűtéstechnikánk. Ha nincs pénzünk lecserélni a teljes rendszert, akkor is törekedjünk arra, hogy minél több helyiségben legyen automatizált a fűtés. Így a rendszer csak akkor fűt, ha valóban szükség van rá, kevesebb ideig dolgozik fölöslegesen. Ha pedig meg tudjuk lépni, érdemes megújuló energiaforrással megoldani a fűtést. Ha napelemmel és hőszivattyúval fűtünk (megfelelő, nagyméretű fűtőtestekkel vagy padlófűtéssel, mennyezetfűtéssel, esetleg falfűtéssel), akkor teljesen környezetbarát lesz a fűtéstechnikánk, redukáljuk a károsanyag kibocsátást. Ez a kombó elég sokba kerül. Ha van egy megfelelő méretű napelemes rendszerünk, viszont nincs pénzünk, energiánk átalakítani az épületet teljes padlófűtésre, akkor elektromos fűtőpanelekkel, infrapanellel is megoldhatjuk az épület fűtését.    

  1. Építsünk be jól szigetelő nyílászárókat!

Környezettudatos megoldásnak számít, ha megfelelően szigetelnek a nyílászáróink. Itt ugyanaz a logika működik, mint a szigetelésnél, vagyis ha kevesebb hőenergia távozik az épületből, kevesebb károsanyagot termel a háztartásunk. Ha a nyílászárók tömítésével, szigetelésével van csak probléma, vagy a vasalat beállításával javítani lehet rajta, akkor érdemes megcsinálni, megcsináltatni a felújítás során. Ha azonban elhasználódott, 25-30 éve beépített, repedező, rosszul működő ablakaink, ajtóink vannak, akkor szánjuk rá magunkat a cserére. Az újonnan beépített nyílászárónál alap, hogy szigeteljen jól, az ablakok legyenek háromrétegűek, a vasalat és a tömítés pedig működjön tökéletesen.

  1. Használjunk megújuló energiaforrásokat!

Megújuló energiaforrás lehet minden olyan energiahordozó, ami annak ellenére, hogy használjuk, emberi léptékkel érzékelve “nem fogy el”, és nem kellenek hozzá évmilliók, hogy újra kialakuljon. Ilyen források a szél, a nap, a víz, a geotermikus energia (földhő) vagy a biomassza (pl. a tüzelőfa). Amellett, hogy ezek az energiaforrások újratermelődnek, alkalmazásukkal jelentősen csökkenthetjük az emberiség károsanyag-kibocsátását.

Ma Magyarországon a legegyszerűbben elérhet megújuló energiaforrás a napenergia. A kellő méretű ablakokkal télen ingyen haszálhatjuk a passzív napenergiát, vagyis amikor besüt a nap a szobába és az üvegházhatás elve alapján becsapdázzuk ezt a hőenergiát. Ennél a megoldásnál arra kell figyelni, hogy a nyári időszakban külső árnyékolástechnikáról kell gondoskodnunk, különben a hűtésre fog elmenni mindaz az energia, amit télen megspóroltunk. 

  1. A felújítás során keletkezett hulladékot szelektáljuk, ne keverjük a veszélyes hulladékot a kommunális szeméttel!

A felújítás során rengeteg hulladék keletkezik. Mielőtt mindent besomnánk a konténerbe vagy ne adj isten a kommunális hulladékgyűjtőbe, nézzünk utána, hogy melyik anyag számít veszélyesnek és hol tudjuk elhelyezni ezeket. Ne elégedjünk meg azzal, hogy a konténerbe somva úgysem látszik a veszélyes hulladék, mert vagy a hulladékkezelő szakember egészségét veszélyeztetjük vele vagy a szeméttelepen kez el a talajba szivárogni egy mérgező anyag, ami aztán a talajvízben köszön vissza.

  1. Figyeljünk a szűken vett környezetünkre, ne hagyjuk, hogy penészedjenek a falak!

A lakásfelújítás egyik célja lehet, hogy ne penészedjenek a falak. Ezt a megfelelő szigeteléssel, nyílászárókkal el tudjuk érni, vagyis így megszüntethetjük a hőhidakat (pontosabban csökkenthetjük a hőhidak hatását). A hőhíddal az a baj, hogy nedvesedés és penész alakulhat ki a falakon. A penész pedig komoly légúti betegségeket okozhat. Egy jól szigetelt épületben, rendszeres és szakszerű szellőztetés mellett elkerülhetjük a penészesedés kialakulását.  

  1. Figyeljünk az esővíz elvezetésre, gyűjtésre!

Ha kertes házban lakunk, akkor érdemes úgy elvégezni a tető és az ereszcsatornák, illetve a vízelvezetés felújítását, hogy össze tudjuk gyűjteni az esővizet. Ezt a vizet később, a száraz időszakban a gyep vagy a kis kert locsolására tudjuk használni, vagyis megspórolunk egy csomó ivóvizet és energiát. Arra is érdemes ügyelni, hogy ne viacolorozzuk, kövezzük, betonozzuk le az egész kertet. Egy lekövezett kertben a hirtelen kialakuló záporok, nagy mennyiségben lezúduló víz nem tud a maga természetes módján a a talaj felé távozni, és erodálja a természetes és épített környezetet.

You Might Also Like

Írj kommentet

Az email címed nem lesz megosztva! A szükséges mezők * jelölve