mobil klíma
júl 02, 2022

Érdemes megismerni a mobil klímákat

A mobil klíma körül a mai napig sok félreértés kering, ezért érdemes kicsit jobban megismerni ezeket a termékeket. Az alábbi cikkből kiderül, milyen esetben érdemes mobil klímát választani, illetve milyen szempontokat kell figyelembe venni vásárlás esetén.

A legtöbb érv a split klíma mellett szól, hiszen a hatékonysága jobb, csendesebb és a kivezetése is könnyebben megoldható. Ugyanakkor vannak esetek, amikor a mobil klíma jobb vagy észszerűbb megoldásnak nevezhető. Abban az esetben, ha csak alkalmi használatra keresünk klímaberendezést, a költségesebb split megoldás túlzásnak tűnik. Abban az esetben is jó megoldás a mobil klíma, ha albérletben lakunk és csak rövid időre van szükségünk rá, nem mellesleg egy ilyen berendezést könnyűszerrel magunkkal vihetünk. Akkor is megoldást kínál a mobil klíma, ha a split klíma beszerelése akadályokba ütközik, például egy műemlékvédelem alá eső homlokzaton kellene elhelyeznünk a kültéri egységet…

Mindenképpen tudni kell, hogy a gégecsöves mobil klímák kifejezetten ormótlan kivezetéssel rendelkeznek. Ezen a csövön keresztül történik a hőcsere, ami a klímaberendezések működésének az alapja. Vagyis mindenképpen biztosítani kell számukra a kivezetést, ami szerencsés esetben egy e célra létrehozott nyílás lenne, ezzel szemben a legtöbbször azt látjuk, hogy a gégecsövet nemes egyszerűséggel kivezetik a félig nyitott ablakon. Ez persze félmegoldásnak elmegy, viszont a nyitott ablakon keresztül is zavartalanul tódulhat be a meleg levegő. A készülék pedig csak dolgozik és dolgozik, rengeteg villamos energiát felemésztve, hogy képes legyen lehűteni a helyiséget.

Jobb energiahatékonyságot érhetünk el, ha inverteres klímát választunk. Az ilyen technológia az áramfelvétel optimalizálásának köszönhetően lényegesen jobb eredményeket képes mutatni a hatékonyság tekintetében. Persze az ilyen készülékek is csak abban az esetben használhatók némileg jobb költségarány mellett, ha a kivezetésre megoldást találunk.

A kiválasztás során érdemes figyelembe venni a mobil klíma működési zaját. Általánosságban elmondható, hogy hangosabbak a split készülékeknél. Ha inverteres változat mellett döntünk, az esetben nem kell aggódnunk túl nagy zajhatás miatt, de némileg hangosabb lesz, mint egy fali eszköz. Az olcsó árkategória termékei rendszerint zajosabbak.

Felvetődik az a kérdés is, hogy érdemes-e léghűtőt választani helyette. Ha a hatékonyság és a helyiség tényleges lehűtése a cél, az esetben mindenképpen a klímaberendezések tesznek jobb szolgálatot. Még abban az esetben is jó választás a mobil klíma, ha számos tekintetben alulmarad a falra szerelhető split klímákkal szemben.

Elmondható, ha figyelmet fordítunk a mobil klíma kiválasztására, illetve megfelelő megoldást találunk a vastag gégecső kivezetésére, abban az esetben nagyszerű alternatívája lehet a költségesebb split klímának. Legyünk tehát körültekintők és nem fogjuk megbánni a választásunkat!

You Might Also Like